HandBook of Cable Producer

Handbook  of  Cable & Wire  Producer

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3 4 6
 

A

A : Genel olarak Aluminyum İletken

A :    Avrupa Birliği Harmonize kodlama sisteminde "Ulusal" kablo tipi.

A :    Amper

AAC:    Tamamı Aluminyum tellerden oluşan iletken.

ABC:    Gruplanmış havai hat kablosu

ABS :    Acrylonitrile Butadiyen Sitrene

Aerial cable : Havai hat kablosu

ACRS : Çelik tel ile öngerilimli Aluminyum iletken. Galvenizli Çelik tel üzerine konsentirik olarak bükülmüş Aluminyum tel. Yüksek gerilim hatlarında kullanılır.

Al:     Aluminyum Tel

Alloy: Birden fazla metalden oluşan bileşik. Alaşım.

Annealed wire:  Tavlı Tel.

Annular Conductor:   İletken tellerin iletken olmayan bir çekirdek üzerinde katlar halinde bükülerek oluşturulmuş iletkendir. Her kat bir önceki katın ters yönünde bükülür.

Antioxidant:  Antioksidan.  Hava ile temas halinde olan metallerin oksidasyonunu geciktiren kimyasal katkıların genel adı.

ANSI:     Amerikan Ulusal Standardlar Enstitüsü.

Armour (armor):  Zırh.  Mekanik koruma amacıyla kılıf altına uygulanan örgü , sargı, sargı ve bant beraber uygulanabilir.

ASA:  Acrylonitrile Styrene Acrylate. ABS muadili amorf termoplastik malzeme.

ASME:  Amerikan Mekanik Mühendisleri Birliğinin kısaltılmış adı.

ASTM:    Amerikan Malzeme ve Test Birliği.

Attenuation:   Zayıflama; sinyal gücünün bir devredeki zayıflamasına verilen isimdir. Desibel olarak ölçülür. Simgesi "dB".

Attn.:  Zayıflamanın kısaltması.

AWM:  Elektrikli eşyaların kablo dizayn standardı.

AWG:    Amerikan tel ölçüsü diyagramı.  Amerika Birleşik Devletlerinde kullanılan Bakır telleri sınınflandırma sistemidir.  Menşei ABD olan kabloların imalatında ve gruplandırılmasında dünya çapında kullanılır.

B

B:     Harmonize kablo kodlamasında EthylenePropylene Kauçuk ( EPR ) malzemeyi sembolize eder.

B:  UL standardına göre kablo kodlamasında kablonun örgülü olduğunu gösteren semboldür.

Bare Conductor:   Çıplak iletken, herhangi bir izolasyon ve ekranlaması olmayan çıplak iletken.

BASEC:   İngiliz Kablo Standard ve Sertifikasyon Kurumu.

BC:   Çıplak Bakır Tel.

BCCS:  Çıplak Bakır sıvalı Çelik Tel.

Bd:  VDE standartlarına göre kablo kodlarında kullanılır.  Kablo özünün oluşturulma şeklini ifade eder.  Damarlar önce dörtlü yıldız ( Star Quad) şeklinde büküldükten sonra gruplandığını gösterir. Örnek : "16x2x0.80 XXXXX...Bd".

BDC:   Bulgaristan Standardları Enstitüsü.

Bell Wire:   Zil teli.

Bending Radius: Bükülme yarıçapı.  Genellikle kabloların  herhangi zarara veya performans düşüklüğüne sebep olmadan bükülebilecekleri minimum yarıçap standardlar ve üretici tarafından belirlenir.

Bi-Metal:    Farklı 2 metalin kombine edilmesinden oluşan iletken tel. Örnek : CCA , CCS vs.

Blasting wire:   Patlatma ve/veya tetikleme kablosu.

Blind core:   Kör damar.  Genellikle izole malzemesinden fitil şeklinde üretilen ve bükülmüş kablo özünün homojen bir daire formu almasını sağlamak için yerleştirilen damara denir.

Braid:  Örgü.

Braid Angle:  Örgü açısı.  Örgü tellerinin üzerine örgü yapılan damar veya kablo özünün ekseniyle oluşturduğu açıya denir.  Dar açı daha kısa örgü adımı, geniş örgü açısı ise daha uzun örgü adımı oluşturur.

Braided Wire:   Örülmüş Tel.  Topraklama teli veya ekran olarak kullanılır. Genellikle yassı örgü yapılır.

BS:   Britanya Standardları.

Building Wire:   Bina yapımında kullanılan   dahili elektrik ve aydınlatma kablolarının genel ismidir.

Buna Rubber:    Doğal Kauçuk yerine kullanılan sentetik Kauçuk.

Buncher stranding:   Bükülen  damar veya tellerin tamamının belirli bir patern olmadan aynı yönde bükülmesidir.

Burial Cable:   Yeraltı kablosu.  Herhangi bir koruyucu kanal veya boru kullanılmadan yere gömülmek sureti ile döşenebilen kablolara yeraltı kablosu denir.

BUS:   Elektronik cihazların birbirleriyle ve diğer aygıtlar arasında veri transferi yapabilen komunikasyon sistemlerinin genel adı. 

BUS BAR:   Birden fazla akım devresinin kendi aralarında veya ana hatta bağlayan genellikle Bakır veya Aluminyum Lamadan imal edilmiş bağlantı hattı.

Butyl:   İsobutilen polimerizasyonu ile üretilen sentetik kauçuklara verilen isim.

C


-C:  VDE standartlarında üretilmiş kabloların kodlarında Bakır tel örgü sembolüdür.

C4:    Harmonize Kablo kodlamasında Bakır Tel örgü simgesidir.

CA:  Selüloz Asetat

CAB:  Selüloz Asetat Butirat

CANBUS: Kontrolizasyon Alanı İletişim Ağı

CANBUS CABLE : CANBUS sistemlerinde kullanıma uygun veri iletişim kablosu.

CATV:  Ortak Televizyon Anteni sistemi.

Category 1:   Ekranlanmamış çiftlenmiş damarlı dahili telefon kablosu. Kısaca : CAT 1.

Category 2:   Ekranlanmamış çiftlenmiş damarlı dahili telefon ve 4 Mbit/s hızına kadar veri iletişim kablosu .  Kısaltması : CAT2.

Category 3:   Ekransız çiftlenmiş damarlı dahili telefon kablosu.  Büküm yapısı 10 Mbit/s hıza kadar veri iletişimine uygundur.  90'lı yıllarda yaygın bir şekilde yerel ağ  kablosu olarak kullanılmış olsa da günümüzde kullanımı çok kısıtlıdır.

Category 4:  CAT4 olarak kısaltılır.  4 çiftli telefon ve veri iletişim kablosudur. 20 MHz'e kadar sinyal taşıyabilir.  16 Mbit/s hızına kadar data transferinde kullanıma uygundur.

Category 5:  CAT5 olarak kısaltılır.  Geliştirilmiş versiyonu olan Category 5e üretilmeden önce en çok kullanılan yerel ağ bağlantı kablosudur.  Ekranlı ve ekransız bir çok versiyonu vardır.  Bu versiyon arasında en çok kullanılmış olan UTP  yani ekransız olan versiyondur. Bugün yerini neredeyse tamamen Category 5e 'ye bırakmıştır.

Category 5e:   CAT5e olarak kısaltılır.  Category5 kablonun "enhanced" yani geliştirilmiş versiyonudur. 100MHz'e kadar sinyal taşıyabilir. "Fast Ethernet ve "Gigabit Ethernet" sistemlerinde kullanılabilir. Ekranlı ve ekransız bir çok versiyonu üretilmektedir.

Örnek versiyonlar ve anlamları :

UTP : Ekransız Çiftlenmiş damarlar.

F/ UTP : Kablo Özü Folyo Ekranlı  / Ekransız Çiftlenmiş damarlar . ( bu versiyon sadece FTP olarakta isimlendirilir ).

F/FTP :  Kablo Özü Folyo Ekranlı  / Folyo Ekranlı çiftlenmiş damarlar ( PIMF  versiyon ).

SF/UTP :  Kablo Özü metal örgü ve folyo ekranlı  / Ekransız Çiftlenmiş damarlar .

S/FTP :  Kablo Özü metal örgü ekranlı  / Folyo Ekranlı çiftlenmiş damarlar ( PIMF  versiyon ).

Category 6:   250 MHz'de sinyal transferi sağlayabilen yerel ağ kablosudur.  CAT5e ve CAT5' e kıyasla daha az diyafonu ve sistem gürültüsü sağlar. 10GBASE-T ethernet uyumludur.

Category 6a:   "Augmented" yani artırılmış hıza sahip CAT6.  500MHz'te veri iletişim sinyallerini taşır. Diyafoniye karşı geliştirilmiştir. Standard olarak tanımlı en hızlı yerel ağ kablosudur.

Category 6e:   Bazı üreticiler tarafından "enhanced" yani geliştirilmiş CAT6 olarak piyasaya sunulsa da hiç bir sertifikasyona tabii olmayıp yazılı bir standardı yoktur.

Category 7:   CAT7 olarak kısaltılır. Bireysel ekranlı 4 çift veri iletişim kablosudur. Diğer bir anlatımla CAT5e kablonun PIMF versiyonudur. CAT7 sadece ISO ( Uluslararası Standard Organizasyonu ) tarafından standard kabul edilir. TIA veya EIA tarafından kabul edilmemiştir. Herbir çift ayrı ayrı folyo ekranlıdır ve topraklama teli eklenmiştir. Bu yapısal özelliği sayesinde diyafoni oluşmasını  CAT6a kablodan daha iyi engeller.

CCA: Açılımı : "Copper Clad Aluminium" yani Bakır sıvalı Aluminyum Teldir.  Aluminyum tel çekirdeği oluşturur.  Bakır, çekirdeğin üzerine sıvanmıştır.  Bakır tel'e oranla daha hafif ve ucuzdur.  Aluminyum tel'e kıyasla hem daha sağlam, oksidasyona karşı korumalı ve elektriksel değerleri daha iyidir. Yüksek frekansta digital ve analog sinyallerin taşınmasında Bakır Tel yerine kullanılabilir.  CCA enerji iletiminde Aluminyum tel yerine kullanılabilir. Aluminyum tel'in bağlantı noktası problemlerine ve oksidasyona karşı daha üstündür.   CCA Tel'in enerji iletiminde Bakır Tel yerine kullanılması sakıncalıdır.

CCAM:  Copper Clad Aluminyum+Magnezyum tel.  Digital sinyal iletiminde kullanılır.  Yüksek frekans dijital sinyal transferinde  CCA ile aynı özelliktedir.  CCAM 'in çekme dayanımı daha yüksektir.

CCS:   Açılımı " Copper Clad Steel" yani Bakır Sıvalı Çelik tel. Mekanik özellikleri çok iyi olan çelik ve elektriksel değerleri iyi olan Bakır tel'in kombinasyonundan elde edilen iletken teldir. Çelik telin korozyon problemi Bakır tarafından kapatılmıştır.  Çelik tel Bakır ile sıvanmış olsa dahi yüksek iletken direncine sahiptir bu sebepten dolayı CCS elewktrik enerjisi iletiminde kullanılmaz, kullanılması sakıncalıdır.  RF ( Radyo Frekansı )  ve yüksek frekans veri iletişimine uygundur. "Skin Effect" yani yüksek frekans sinyallerin tel yüzeyinde akmasından dolayı CCS ; yüksek frekans dijital sinyal iletiminde saf Bakır tel kadar iyi sonuçlar verir. Burada yüksek impedanslı çelik ve düşük impedans değerine sahip Bakır çifit yüzey akımını tetikler.

CCTV:Kapalı devre televizyon sistemi.

CCTV Cable :   CCTV sistemlerinde iletişim kablosu.  CCTV  kablolar ses, görüntü ve enerji iletimi için ayrı ayrı dizayn edilmiş damarların aynı kılıf altında kombine edilmesinden oluşur.   Her CCTV kablosu muhakkak görüntü taşımak üzere bir koaksiyel kablo içerir.  Ses ve enerji kabloları kapalı devre sistemin fiziksel özelliklerine göre farklı kombinasyonlar oluşturur.

CEC:   Kanada elektrik kodu.

CEBEC:    "Comité Electrotechnique Belge". Elektrik malzemeleri için Belçika test ve sertifikasyon kurumu.

Cellular Polyethylene :  Köpürtülmüş veya Köpüklü Polietilen'in diğer ismidir.  Polietilen iki farklı şekilde köpürtülür fiziksel ve kimyasal.  Fiziksel köpürtme: tetikleyici bir katkı eklenen HDPE vida üzerinde sıkıştırma  bölgesine girdiği anda kovana açılan bir delikten yüksek basınçlı gaz enjekte edilerek köpürtülür. Enjekte edilen gazın basıncı ve enjekte edildiği sıcaklık belirleyici faktördür.  Fiziksel köpürtme sonrası homojen hücreler elde edilir. Köpürme işlemi   "Ayna" çıkışında bitmiştir.  Elde edilen köpüklü Polietilen ( Foam PE ) uzun koşuda aynı elektriksel - dielektrik -  değerleri koruyacaktır.  Kimyasal köpürtme : orta veya yüksek yoğunluklu Polietilen'e köpürtücü katkı malzemesi eklenerek elde edilir. Alçak yoğunluklu ( LDPE) veya lineer alçak yoğunluklu PE  (LLDPE) kullanılmamalıdır.  Konvansiyonel vida kovan ikilisi ile uygulanabildiği için göreceli olarak kolay ve ucuz bir çözümdür. Her ucuz çözümde olduğu üzere ; köpürtülmüş hücrelerin büyüklüğü ve şekli homojen değildir. Bunun sonucu olarak kapasite ve dielektrik değerleri değişkendir. Köpürtme işlemi "ayna" çıkışında bitmez, aksine kullanım ömrü boyunca devam eder.

CENELEC:Avrupa Elektroteknikal sertifikasyon ve standard komitesi.

Certificate of Compliance: Üretici firmanın kalite kontrol bölümü tarafından hazırlanan kalite uygunluk belgesidir.  Uygulanan standardlar ve eğer varsa spesifik testler belgeye dahil edilebilir.  Yükleme evrakları ile birlikte müşteriye teslim edilir.

Chemically Cured Compound: Basınç ve ısı yerine kimyasal reaksiyonla kürlenmiş olan kompound.

CHLOROPRENE:    Renksiz sıvı halde "C4H5Cl".

CL2:  Sınıf 2 kablo.(UL)

CL2P:  Sınıf 2 "Plenum" kablo. (UL)

CL2R:  Sınıf 2 "Riser" kablo (UL)

CL2X:   Sınıf 2  kablo ,ikamet mahallerinde kısıtlı kullanım.(UL)

CL3:  Sınıf 3 kablo (UL)

CL3P:  Sınıf 3 "Plenum" kablo. (UL)

CL3R:  Sınıf 3 "Riser" kablo (UL)

CL3X:  Sınıf 3  kablo ,ikamet mahallerinde kısıtlı kullanım.(UL)

Cladding:  Bir metalin diğer bir metal üzerine birleşim yerlerinin sürekli kaynakla kapatılarak kaplanması işlemidir.

Class 2:  Yarı esnek iletken büküm şeklidir.  Class 2 geometrik bükülü iletken tel sınıfıdır.  Çoklu bükülmüş düşük kesitli tellerin iletken direnci aynı kesit alanına denk gelen mono telden daha düşüktür.  Class 2 sınıfında bükülmüş Bakır tel bu avantajdan faydalanmak üzere kullanılır. Elde edilen tel tam anlamıyla esnek olmasa dahi iletken direnci düşük olduğu için solid iletkene tercih edilir.

Class 5:  Esnek İletken, Class 5 geometrik bükülü esnek yapılı iletken tel sınıfıdır.  Elektrik el aletleri, evlerde kullanılan elektrikli eşyalar, seyyar lambalar ve benzeri harketli ortamlarda kullanılan kabloların yapımında kullanılan iletkendir.

Class 6:  Çok esnek yapılı geometrik bükülü iletken sınıfıdır.  Çok esnek yapıda olması zorunlu olan kablolarda iletken olarak kullanılır. Kaynak kabloları, asansör kabloları, konveyör sistemlerinde kullanılması standard olarak tanımlanmıştır.

CMP:  "Plenum" tipi kominikasyon kablosu (UL).

CMR:  "Riser" tipi kominikasyon kablosu (UL).

CMX:  Evlerde kullanımı kısıtlı kominikasyon kablosu (UL).

Coating:  Kaplama.  İletkenin mevcut fiziksel durumunu korumak, lehim yapılmasını kolaylaştırmak ve elektriksel performansını arttırmak gibi amaçlarla iletkenin üzerine bir madde kaplanmasıdır.

Coax:  Koaksiyel kablo kısaltması.

Coaxial Cable:    Koaksiyel kablo.  Bir iletkenin diğer iletken etrafını tamamen kapladığı, iki iletken arasında dielektrik malzeme veya dielektik alan olan çift eksenli kablodur.  Dışarıda kalan iletken aks toprakladığında , içeride kalan iletken dış etkenler ve manyetik alandan korunmuş olur. Görüntü transferinde kullanılan kabloların neredeyse tamamı bu yapıdadır.

Cold Bend: Soğuk büküm testi.  İletken tellin ve kabloların soğuk ortamlardaki fiziksel karakteristiklerini belirlemek amacıyla yapılan testtir. Test edilecek olan numune ve sarılacağı mandrel belirli bir dereceye kadar soğutulur. Soğutulmuş  olan numune mandrel etrafına sarılır.  Sarıldıktan sonra oluşan çatlak ve diğer deformasyonlar incelenir.  Testin yapılacağı sıcaklık, numune boyu ve mandrel çapı kablo tipine göre standartlar tarafından belirlenir.

Cold Flow:  Soğuk akış testi. Mekanik kuvvet veya basınç ile izolasyon üzerinde oluşan kalıcı deformasyonların ölçümlendiği test tipidir.

COLD TEST:  Soğuk test.  Kabloların belirli soğuk ısı değerlerindeki davranışlarının veya oluşan deformasyonların incelendiği testlerin genel adıdır.

COLOR CODE:Renk Kodlaması.  Çok damarlı kablolarda farklı işlevdeki damarları tanımlanan için kullanılan kodlama şeklidir. Damarlar farklı renklerde izole edilerek, çizgi çekilerek veya halka şeklinde markalanarak kodlanır.  Renk kodlamasının nasıl yapılacağı genellikle şemalar halinde standardlar tarafından belirlenmiştir.

Compacted conductor:   Kompakt iletken.  Büküm esnasında bükülen yuvarlak tellerin oluşan boşlukları kapatmak amacıyla sıkıştırılarak deformasyona uğratılmasından elde edilen iletkendir.  Sonuçta elde edilen iletkenin yarıçapı daha düşüktür ve daha rijittir. Genellikle Class II cinsi iletkenlere uygulanır.

COMPOSITE CABLE:   Bünyesinde birden çok farklı tipte damar olan kablo.

COMPOUND:  Birden fazla içeriğin kimyasal olarak bir araya getirilmesinden elde edilmiş izolasyon malzemesidir. Örnek olarak kablo izolesi olarak kullanılan PVC Granüllerin tamamı bu sınıftadır

CONCENTRIC STRANDING:   Konsentirik büküm. Ortadaki iletken üzerine geometrik olarak ideal sayıdaki diğer tellerin üst üste katmanlar halinde bükülmesidir.  Her katman bir öncekinin tersi yönde bükülüdür. Genel olarak merkezdeki tek iletken üzerine her kat 6 ( altı ) tel fazla olacak şekilde bükülür. Bu durumda oluşan büküm "1+6+12+18+24" şeklindedir.  Konsentirik büküm her ne kadar şart değilse de iletken ve damar büküm hatları bu özelliği sağlayacak şekilde projelendirilir. 

CONCENTRICITY:   "Sente ayarı" veya sadece "sente" olarak isimlendirilir. İletken tel izole edildiğinde izole kalınlığının her tarafta aynı olması idealdir. Bu ideal durum gerçekleştiğinde telin merkez noktası ile izolenin merkez noktası üst üste gelir. Bununla birlikte ekstrüzyon esnasında bu tam olarak gerçekleşmeyebilir.  İletken tel merkezinin , üzerine kaplanmış olan izolenin merkezine olan mesafesinin toplam çapa oranının yüzde olarak ifadesidir.  Standard lar tarafından belirli bir orana kadar izin verilir.

Continuous Vulcanization:   CV hattı veya sadece CV olarak anılır.  Çapraz bağlanacak olan termoplastik izolasyon malzmeleri, kauçuk ve benzeri termoset izolasyon malzemelerinin ekstrüzyon hattı üzerinde kürlenmesi işlemidir.  Ekstrüzyon kafasında üstü kaplanan iletken tel soğutma kanalı yerine kürleme tübüne girer, basınç ve ısı altında kür edilir.

CONTROL CABLE:   Kontrol kablosu. Herhangi bir elektrikli cihazın operasyonlarının uzaktan kontrol edilmesinde kullanılan kabloya kontrol kablosu denir.

COPOLENE:  Koaksiyel kablolarda dielektrik izolesi olarak kullanılmak üzere geliştirilimiştir. Polietilen kullanımı başlayana kadar koaksiyel kablolarda kullanılmıştır.

COPOLYMER:   Kopolimer. İki farklı monomer'in polimerizasyonu ile edilen kompoundların genel ismidir.

CORE:  İki farklı anlamda kullanılır. Kablo damarı ve aynı zamanda birden çok damarın birarada olduğu "kablo özü" manasındadır.

CORONA:   Yüksek gerilim etkisi ile iletken etrafındaki havanın iyonize olmasıdır.

COVERAGE:   Kapama Oranı .  Örgü yoğunluğunu/sıklığını gösterir. Yüzde cinsinden ifade edilir. Örgünün altında bulunan yüzeyin ne kadarını kapladığının oran olarak ifadesidir.

CPC:  Polyester ile lamine edilmiş bakır folyo'nun kısaltılmış sembolüdür.

CPE:  Açılımı :  Chlorinated Polyethylene.  Klorlanmış Polietilen malzemedir. Tek başına izolasyon malzemesi olarak kullanılabilir. Katkı malzemesi olarak kullanımı yaygındır.  Bir miktar CPE eklenmiş PVC'nin çekme dayanımı yükselir.

CPVC:  Açılımı : Chlorinated Polyvinylchloride. Klorlanmış PVC.  CPVC, termoplastik olan PVC'nin aksine kauçuk benzeri fiziksel karakteristik gösterir.

CRCS:  Açılımı: Continuous Rigid Cable Support. Kablo tavası manasındadır.

CROSS-LINKED:   Çapraz Bağlı.  Termoplastik malzemelerin  moleküler bağlarının kimyasal ve elektron bombardımanı ile çapraz bağlanması işlemidir.  Çapraz bağlanmış plastiklerin karakteristik özellikleri değişir ve termoset malzemelere yakın değerlere ulaşır. En yaygın örneği  Polietilen'in çapraz bağlanmasıdır.

CROSS TALK:   Diyafoni.  Farklı sinyaller taşıyan damarlar veya çiftler arasında oluşur. Elektromanyetik etkilerle komşu damar veya çiftler arasında sinyallerin birbirine karışmasıdır. Görüntü , ses ve digital veri iletişiminde bir kalite ölçüsüdür.  Önleyici faaliyet  olarak aynı kablo içindeki çiftler farklı adımlarla bükülür veya bireysel ekranlanır.  Özellikle yüksek hızda veri iletişimi sağlayan data kablolarında belirleyici kalite faktörüdür. Yakın uç diyafonisi ( N.E.X.T : Near End Cross Talk ) ve uzak uç diyafonisi ( F.E.X.T : Far End Cross Talk ) test edilir. 

CSA:  Kanada Standardları Birliği. 

CURRENT CARRYING CAPACITY:  Akım Taşıma kapasitesi.  Bir kablonun izolasyonda ve kılıfda deformasyona sebep olacak sıcaklıklara çıkmadan taşıyabileceği maksimum akımdır. İzole malzemesinin cinsine ve kulanıldığı ortama göre değişiklik gösterir.

Cu:    Bakır  

CV:  Sürekli Vulkanizasyon.

CV Line:  CV ekstrüzyon hattı


D

D:  VDE standardına göre Bakır kaplama

D:  Harmonize kodlamada kullanılan semboldür.  Kaynak kablolarında çok esnek bükülü bakır iletkeni simgeler.

dB:   Desibel

dB Loss:Bir iletken boyunca sinyalin zayıflamasıdır. Birimi desibel'dir.

DC:  Doğru akım.

DCR:  Doğru akım direnci. Herhangi bir devreni doğru akım akışına karşı gösterdiği direnç değeridir.

Degree Rise:    Bir devreye , cihaza veya kabloya elektrik akımı verilmesinden dolayı oluşan ısı yükselmesi.

Density:    Yoğunluk.

DEMKO:  Açılımı: "Denmark Elektriske Materie Kontrol". Danimarka Elektrik Malzemeleri Onay Kurumu.

Design Voltage:   Dizayn Voltajı. Bir kablonun taşımak üzere dizayn edildiği maksimum gerilim.

DIA.:  ÇAP.

DIELECTRIC:   Elektrik akımını iletmeyen izolasyon malzemesi.

DIN:    Açılımı: "Deutsches Institut für Normung". Alman Standadrları Enstitüsü.

D.I.N.P:    "Diisononyl Phthalate". Bir nevi plastifiyan.

Direct Current:   Doğru Akım.

Double Shield:   Çift ekran veya zırh.

Drain Wire:   Topraklama teli veya topraklama damarı.  Ekranlı kabloların ekranlarını toprakla görevlidir. Ekranla temas halinde olacak şekilde kablo boyunca dış kılıf altına yerleştirilir.

DRAWING:    Tel Çekme. Teli haddelerden geçirerek inceltme işlemi.

DROP CABLE:    Ana dağıtım kanalından ayrılan ve tekrar dağıtılmak kaydıyla alt ağlara yapılan bağlantı kablosu . Örnek : binanın ana panosundan her bir dairenin panosuna yapılan bağlantıda kullanılan kabloya verilen isimdir.

DUCT:    Yeraltı veya yerüstünde kabloları birarada tutmak , fiziksel etkilerden korumak ve destekleme amacıyla kullanılan boru, ray ve kanal.

E

E:  Kablo markalamasının ilk harfi olarak kullanıldığında "asansör kablosu" anlamındadır. (UL)

E:  Kablo markalamasının ilk harfinden sonraki harflerden bir ise elastomer izolasyon ve kılıf anlamındadır. (UL)

E:    Harmonize kablo kodlamasında Polietilen izole veya kılıfın simgesidir.

E30:    Burada "E" İngilize "Emergency" yani acil durum anlamındadır. "30" ise yangın başladıktan sonra "E30" olarak markalanmış kablonun ateşten etkilenmeden enerji veya sinyal iletimini fonsiyonlarını eksiksiz yerine getirmeye devam edeceği minimum süredir.Bu tip DIN 4102 part 12'ye uygun olarak test edilir.

E60:    "E30" kablonun süresi uzatılmış tipidir. Yangın ortamında minimum 60 dakika boyunca fonksiyonlarına devam eder. "E30" kablo ile aynı testlerden daha uzun sürede geçer.

E90:   Yangın ortamında fonsiyonda kalma süresi  90 dakikaya kadar uzatılmıştır.  "E30" ve "E60" kablolarla aynı testlere daha uzun süre tabi tutulur. 

EIA:    Açılımı : "Electronic Industries Alliance".  "Elektronik Endüstri Birliği" elektronik endüstrisinde kullanılan aktif ve pasif komponentler için standard belirleyen kurumdur. 

EIB:  Açılımı: "European Installation BUS".  Avrupa birliğine dahilinde bina içi kominikasyon sistemlerinde uygulanan BUS protokolüdür. EIB BUS sistemlerinde kullanılacak kablolar bu protokol şartlarına uygun olarak dizayn edilir ve üretilirler.

Elastomer:   İzole ve kılıfta kullanılan Kauçuk benzeri termoplastik malzeme.

Elevator Cable:   Asansör kablosu.  Adı asamsör kablosu olasada genel olarak yassı tam esnek kabloların referansıdır.  Asansörlerde kullanıldığı gibi eskalatör, konveyör, hareketli vinç ve raylı sistemlerin otomasyonundada kullanılan hareketli ortam kablosudur.

Elongation:   Uzama.  Kablo imalatında kullanılan izole malzemeleri yük altında uzama testine tabi tutulurlar. Uzama testinde numune yük altında kopma noktasına kadar çekilir.  Kopma noktasında ulaştığı boy ölçülür.  Kompa noktasına geldiğinde ölçülen boyun test öncesi numune boyuna oranına uzama denir. Uzama oranı  yüzde olarak ölçülür. 

EMI:    Açılımı: "Electromagnetic Interference".  Elektromanyetik etkileşim.

ENAMELED WIRE:   Emaye ile kaplanmış tel veya kısaca Emaye tel.

EP:  Etilen Propilen 'in kısaltması.

EPDM:    Etilen  Propilen bazlı sentetik Kauçuk.

EPN:  Erişim mesafesi uzatılmış ağ kablosu.

EPR:  Etilen  Propilen bazlı copolimer sentetik kauçuk.

Ethernet:  Yeral ağ yapısı. "Eternet"

ETHYLENE:   Doymamış gaz halinde renksiz parlayıcı hidrocarbon ( C2H4).

ETL:   Açılımı : "Extract Transfrom Load".  Test ve sertifiksayon laboratuvarı.

EVA: Etilenvinilasetat.  Halogen free kabloların kılıf ve damar izolasyonunda kullanılan termoplastik malzemelerde baz olarak kullanılır. Fiziksel karakteristikleri Polietilen'e benzer.


F

FE180:    Aleve karşı izolasyon sistem testi ve sertifikasyonu.  Aynı devre ve sitstemde birlikte çalışacak kablo ve diğer elemanlara beraber uygulanan bir sistem testidir. Test 180 dakika boyunca yangın ortamında dayanıklılık test eder. Test DIN VDE 0472 part 814  ve IEC 60331 standardların uygun olarak gerçekleştirilir. Testi geçen kablolar  "FE180" olarak markalanır.

FHPE:  Köpürtülmüş Yüksek Yoğunluklu Polietilen.

Filler:   Dolgu. Bazı katalog veya standardlarda "bedding" yani yataklama olarakta anılır.

FLAME RESISTANT:   Aleve dirençli. Alaeve dayanıklılık söz konusu olduğunda "Aleve Dirençli" kablolar ilk seviyedir.  Kablo, ateş kaynağına maruz kaldığı sürece boyunca yanar fakat ateş kaynağı uzaklaştığından belirli bir süre sonra kendi kendine söner. Test sırasında belirli boydaki kablo numunesine pürmüz ile alev verilir. Kablo belirli süre boyunca aleve maruz kalır ve bu süre sonunda pürmüz uzaklaştırılır. Kablonun belirli bir sürede sönmesine şahit olunduktan sonra numunenin yanmayan kısmı ölçülür. Kablonun hangi sürede sönmesi gerektiği ve ne kadar yanmasının kabul edilebilir olduğu standardlar tarafından tespit edilir.

FLAME RETARDANT:   Alev geciktirici.  Bu testte kablonun ateş ile karşılaştıktan alev almadan geçen süre ölçülür. Amaç , yangın ortamında geç alevlenerek ateşin yayılmasını durdurmak veya yavaşlatmaktır.

Flat conductor:   Yassı iletken. Dikdörtgen kesitli ve yüksekliği genişliğinin üçte birinden daha az olan iletken tel.

FR-1:  UL standardlarına göre kablolar için yapılan "dikey alev" testi.

Frequency:  Frekans. Alternatif akımda; akımın birim zamandaki değişme sayısıdır. Birimi : Hertz ( Hz).  1 Hertz saniyede bir değişime eşittir.

FRHF:  Açılımı: "Flame retardent halogen Free". Aleve geciktirici özelliğe sahip  Halojen içermeyen kablo.

FRPE:  Aleve geciktirici özellikte Polietilen.

F/S:   Köpük/Zar izolasyon. Köpürtülmüş termoplastik ve ,şart olmamak kaydı ile, aynı malzemenin solid formunun üst üste izolesi. Amaç Köpürtülmüş olan malzemenin dış etkenlerden korunması ve köpürme oranının sınrlanmasıdır. Yaygın olarak koaksiyel kablolarda ve veri iletişim kablolarının damar izolasyonunda kullanılan bir ekstrüzyon tekniğinidir.

FT-4:  Kanada standardlarına göre dizayn edilmiş dikey alev testi.

FT-6:  Kanada standardlarına göre dizayn edilmiş "PLENUM" tipi kablolara özel uygulanan alev testi.

FTP:  Açılımı: "Foiled Twisted Pair". Yerel ağ ( LAN ) kabloları için kullanılan bir terimdir. Lamine edilmiş metal folyo ile ekranlanmış bükülü çift.

G

G:  Avrupa birliği harmonize kablo kodlamasına göre "topraklama" damarı. Gösterimi örnek olarak ; "3g2,5".

G:  Topraklama.  Kablolar için  topraklama damarı veya teli.

Gb:  VDE0271 standardına göre Galvanizli çelik banttan mamul zırhlama.

G. Cable:    Her bir iletken damarı için bir adet topraklama damarı bulunan kablo. (UL 1581).

GHz:  GigaHertz kısaltması.

GOST:  Rus Standardları Enstitüsü ( ГОСТ )

GROUND FAULT:   Topraklama hatası.

GROUNDED NEUTRAL:  Bir kabloda nötr damarın fiziksel olarak topraklama hattına bağlanması.

G/Y:  Sarı/ Yeşil damar.  Standard topraklama damarı rengi.

H

H:  Avrupa birliği harmonize kablo kodlama sistemine göre ; eğer ilk harf olarak kullanılmış ise "harmonize" anlamını taşır.  Kablonun Harmonize kodlama sistemine dahil olduğunu işaret eder. 

H:  Avrupa birliği harmonize kablo kodlama sistemine göre ; ilk harf harici olarak kullanıldığında damarları ayrışabilir yassı kablo anlamındadır. Örnek ; "H03VH-H"

H:  UL standardlarına göre 75°C ısıya dayanıklı kablo markalamasında kullanılır.

-H:   Harmonize kodlamada çok esnek veya süper esnek iletken anlamında kullanılır.

H2:  Harmonize kodlamada , birbirinden ayrılamayan damarlar anlamındadır.

H6:   Harmonize kodlamada , yassı ve damarları birbirinde ayrılmayan kablo olduğunu işaret eder.

Halogen:   Periyodik tablodaki 17. grubun üyelerine verilen genel ad. Florin, klorin, bromin, iyodin ve asetatin.  Halogenler öldürücü derecede zehirli ve tehlikelidir. Solunumu ciddi sonuçlara yol açar.  90'lı yıllarda özellikle Almanya Düseldorftaki havaalanı yangınından sonra önlemler alınmıştır. Yandığında halojen gazı salınımı yapan plastiklerden üretilen kabloların kamusal alanlarda kullanımı yasaklanmıştır.  Yandığında Halojen gazı çıkışı olmayan kablolar "HF" olarak markalanır.

Harmonised (coding): Harmonize Kodlama

Harmonize Avrupa kablo standardları , <HAR> olarak markalanır ve kablonun CENELEC tarafından yayınlanan standardlara uygunluğunu işaret eder.  Avrupa birliği dahilinde üretilen ve kullanılan kabloların tek bir dizayn ve standarda uygunluğunu sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Harmonize sisteme dahil olmayan ulusal tiplerde korunmuştur.  Bununla birlikte her kablonun üretildiği ülkede onaylanması ve sertifikaya bağlanması esas alınmıştır. Buna göre Türkiyede üretilen ve sadece Türkiye içinde kullanılan kablolar TS standardında olacak ve "TSE" markasını taşıyacaklardır.  Türkiye'de üretilen ve Avrupa birliğine ülkelerinde kullanılmak üzere üretilmiş kablolar "TSE <HAR>" olarak markalanacaklardır. 
Örnek Harmonize kodlama şeması aşağıdaki gibidir:
H05VV-F 3g2.5
H:Harmonize ( Sadece ulusal standard geçerli ise "A" kullanılır.)
05: Dizayn Gerilimi  300/500 V ( "01": 100 volts, "03": 300/300 V ,"07" :450/750 V )
V :Damar izolasyonu  PVC
V:  Dış  Kılıf PVC
-F : İletken tipi ( F: çok esnek, U: solid, R : yarı esnek , K : esnek)
3 : Damar sayısı
g:  Topraklama damarı  ( Topraklama damarı yoksa "x" kullanılır)
2,5 :Anma Kesiti (mm2).

HARNESS:  Kablo gruplaması.

HD:  Yüksek Yoğunluklu.

HDPE:  Yüksek Yoğunluklu Polietilen

HDXLPE:  Yüksek Yoğunluklu Çapraz Bağlanmış Polietilen

HEAT ENDURANCE:   Isıya dayanım testi.  Malzemenin ( kablo imalatında izole malzemesinin ) belirli bir sıcaklıkta fiziksel formunu ve karakteristik özelliklerini koruduğu süre.

HEAT SEAL:    Isı ile büzüşen makaron uygulaması.

HEAT SHOCK:   Isı şoku testi. Ani ve kısa süreli ısı yükselmesinde malzemenin karakteristik özelliklerindeki değişimin incelendiği test. 

HENRY:  İndiksiyon akımı birimi. 

Hertz:  Frekans ölçüsü birimi.  1 hertz saniyede bir rotasyona eşittir. Sembolü : "Hz"

HI-POT:    İzoleli iletken tellerin maksimum akım taşıma potansiyelini saptamak amacı ile yapılan testtir.

HIPS:   Yüksek darbe dayanımlı Polystyrene malzeme.

HF/LS/LT:   Halojensiz/ Düşük duman yoğunluğu/Düşük veya sıfır zehir.

HF:  Halojensiz (Halogen-Free).  Yandığında halojen gazı salmayan izolasyon malzemelerinin genel adı.

HFFR:  Halojensiz ve alev geciktirici özellikte kablo.

HM4:    VDE standard sistemine göre Halojensiz ( halojen içermeyen ) termoplastik malzeme veya kablo.

HV:  Yüksek gerilim Kablosu.

Hz:    Hertz'in sembolü.

I

IACS:   Uluslararası Tavlı Bakır standardı

ICEA:   Amerikan İzoleli Kablo Mühendisleri Birliği.  1925 Yılında kurulmuştur. Kar amacı gütmeyen bir kurumdur.  Kablo endüstrisi için kablo standardları oluşturur.

IEC:   Uluslararası Elektroteknik Komisyonu.

IMPEDANCE:    Belirli bir frekans değerinde bir devre elemanının gösterdiği toplam direnç değeridir. Simgesi "Z" , ölçü birimi olarak "ohm" kullanılır. Kısaltması "IMP".

INSERTION LOSS:    Giriş Kaybı.  Bir telekominikasyon sisteminde; ağdaki herhangi bir cihaza girişteki sinyaldeki zayıflamaya giriş kaybı denir. Ölçü birimi desibeldir.

INSTABUS : Merkezsiz kominikasyon sistemi BUS protokolüdür. Berker, Gira, Jung, Merten ve Siemens AG tarafından geliştirilmiştir.  Sistem üzerindeki cihazların birbirine seri bağlanmış olması INSTABUS protokolünü diğer BUS sistemlerinden ayırır.

INSULATION:  İzolasyon .  İletken teli dış etkenlerden ve korozyondan korumak, diğer iletkenler ve iletken yüzeylerle temasını engellemek ve topraktan korumak amacıyla iletken üzerine iletken olmayan malzeme kaplanması.

INSULATOR:  İzolatör. İletken üzerine kaplanan iletken olmayan (dielektrik) malzeme veya aynı maksatla yapılmış  Porselen, plastik, cam , kauçuk ve benzeri malzemeden yapılmış parça.

INTERAXIAL SPACING:   Çiftlenmiş damarlar arasında veya yassı kabloların iki damarı arasında  iki iletken telin arasındaki mesafe.

INTERCOM WIRE:  Bina içi dahili telefon ve benzeri  komunikasyon sistemlerinde kullanılan kabloların genel adı.

IPCEA: İzolasyonlu Enerji Kablo Mühendisleri Birliği'nin kısa adı.

ISA:  Uluslararası Otomosayon Birliği. 1945 yılında yerel olarak Amerika Birleşik Devletlerinde kurulmuş olan birlik, 2008 yılında bu ismini değiştirmiş ve uluslararası olmuştur. 

ISO:    Uluslararası Standard Organizasyonu'nun kısa adı.

ISO 9000:  Kalite yönetimi ve kalite güvence standardı ve sertifikasyon programı. 

ISO 9001:  Kalite güvencesi standard ve sertifikasyonu. ISO9000  ürün kalite yönetimini , ISO9001 ise kalite yönetiminin uygulama ve geliştirilmesini konu alır.

ISO 14001:  Çevresel etkiler yönetimi üzerine standard ve sertifikasyon programı.

J

-J:  Harmonize kablo kodlamasında Fiberglas örgüyü simgeler.  Markalamanın en son harfi olarak kullanılır.

JACKET:  Kılıf. Kablo özü üzerine yapılan dielektrik kaplama- izolasyon.

JUMPER:  Geçici bağlantı kablosu. Bir devrede bir devre elemanını (terminal ve cihaz) geçici olarak pas geçmek için kullanılan kısa kablo.

JUTE FILLER:  Jüt malzemesinden halat formunda dolgu.  Bir bükümün düzgün olması için orta damar olarak kullanılabildiği gibi konsentrik büküm yaparken eksik damar sayısını tamamlamak içinde kullanılır.

-JZ:    VDE standard markalamasında kullanılır. Çok damarlı bir kabloda damarlardan birinin sarı /yeşil diğerlerinin ise aynı renk olduğunu simgeler.  Aynı renkteki damarlar numaralandırılmıştır.  Yaygın tipte aynı renkli damarlar siyah renkli üretilir ama şart değildir.

K

-K:    Harmonize kablo kodlamasında markalamanın en sonunda kullanılır.   Kablo içindeki iletken telin Class 5 bükülü bakır iletken olduğunu simgeler.  Örnek : H05V-K

kHz:  Kilohertz kısaltması.

KOVAR:   Demir, Nikel ve Kobalt alaşımı

kV:    KiloVolt kısaltması.

kVA:   Kilovolt ampere kısaltması.

kW:   Kilowatt kısaltması..

L

L:  İndüktans sembolü.

LAN:  Açılımı : "Local Area Network". Yerel Ağ.

LAY:  Yerleşim veya yerleştirme anlamındadır.  Kablo imalatında "Lay-length" olarak büküm adımı anlamında kullanılır. Büküm adımı çiftleme veya gruplama yaparken bükülen damarlardan birinin büküm ekseni etrafında bir tam tur atıp eksen üzerinde aynı noktaya gelmesi sırasında katedilen mesafedir.   Kablo konstrüksiyonları yapılırken büküm adımı bitmiş  kablonun arzu edilen esnekliği ve damarların minimum bükülme yarıçapı öngörülerek belirlenir.

LDPE:  Düşük yoğunluklu Polietilen.

LEAD CURED:  Kurşun bir kalıbın içinde vulkanize veya kür edilmiş kablo.

LF:  Alçak Frekans sembolü.

Li- :    VDE Standard kablolarında ( genellikle kontrol kablolarında ) kullanılır. Markalamada ilk iki harf olarak kullanılır.  Kullanılan iletken telin esnek ve çoklu bükülmüş yapıda bakır tel olduğunu işaret eder. Almanca "litzen" kelimesinin kısaltılmış halidir.

LINE VOLTAGE:  Hat Voltajı.

LITZ WIRE:  Almanca "Litzendraht" kelimesinin kısaltmasıdır. Büküm ve örgü yapımında kullanılmak üzere hazırlanmış çok esnek bakır tellerden oluşur.

Lg:  VDE standardların göre üretilen kontrol ve enstrümentasyon kablolarının markalamasında kullanılır.  Markalamanın son iki harfidir.  Çok damarlı olan kablolarda damarların önce çiftlendiğini  daha sonra oluşturulan çiftlerin katlar halinde bükülerek kablo özü oluşturulduğunu gösterir. Örnek : "20x2x0.80 xxXX..Lg".

LLDPE:Lineer Alçak Yoğunluklu Polietilen  Low Density Polyethylene. Dış kılıf olarak uygundur. Ayrıca kuru silan yöntemiyle çapraz bağlanarak XLPE oluşturulabilir.

LME:   Londra Metal Borsası.

LOCAL AREA NETWORK:  Yerel Ağ.   Limitli bir saha veya bina içindeki bilgisayarları birbirine bağlayan iletişim ağıdır.  "Eternet" ve "Wi-Fi" en yaygın olanlarıdır.

LOOP RESISTANCE:   Birbirine bağlı iki iletken ile ölçülen toplam dirençtir. bir iletken ucundan verilen sinyal , diğer iletkenden geri gelerek tam bir tur attığında oluşan toplam dirençtir.

LOW FREQUENCY:   Alçak Frekans. 30-300KHz band aralığı alçak frekans olarak adlandırılır.

LSF:  Düşük duman yoğunluğu.

LSOH:  Düşük duman yoğunluğu ve  "0"(sıfır) Halojen

LV :  Alçak Gerilim / Alçak Voltaj ( kablo )

M

M:  Çok Damarlı kablo

M-:  Marin kablosu

MATV:  Ortak veya Ana Anten Televizyon yayını.

Mbps:  Kısaltma: megabit/saniye .

MEDIUM FREQUENCY:   Orta Frekans. 3 - 0.3 MHz. arasındaki frekans bandı. Sembolü : MF

MEGAHERTZ:  Frekans birimi. 1 MegaHertz  1 milyon ( bir milyon ) Hertz'e eşittir. Sembolü: MHz.

MEGAWATT:  Bir Milyon (1.000.000) watt. Sembolü: MW.

Messenger Wire:  Askı teli.  Havai olarak döşenmek üzere dizayn edilmiş kablolarda aynı kılıf altında çekme gerilimine dayanıklı eleman , genellikle çelik tel, yerleştirilir.  Askı teli kablo özündeki diğer damarlarla birlikte gruplanıp kılıflanabildiği gibi diğer damarlardan ayrı olarak uzunlamasına da yerleştirilebilir.

MICA (tape ):   Mika bant, kablo imalatında ısı bariyeri olarak kullanılır.  "FE180", "E90" ve benzeri aleve karşı dayanıklı kabloların üretiminde kullanılır.  Mika bant kablo özünün etrafına veya iletken telin üstüne spiral olarak sarılır.  Mika bant yüksek izolasyon direnci, yüksek dielektrik sabiti ve yüksek ısı dayanımı sebebiyle tercih edilir.

MIL-C:  Açılımı: "Military Cable".  ABD ordusunun kablolar için hazırlamış olduğu standard.  NATO 'ya dahil diğer ordular tarafından benimsendiği gibi askeriye dışında da yaygın olarak kullanılır. Bugün ülkemiz dahil bir çok ülkede RF ( Radyo Frekans) ve RG ( "Radio Grade" ) referanslı koaksiyel kablo "MIL-C-17" standardına göre veya onu baz alarak üretilir.

Minimum Bending Radius:   Minimum bükülme yarıçapı.

Modbus:  Endüstriyel elektronik cihazları birbirine bağlayan seri komunikasyon protokolü. "MODBUS" sistemlerinde kullanılacak kablolar bu sistemin seri bağlantı şekline ve hızına uygun olarak üretilirler.

MOISTURE RESISTANCE:    Rutubet ve suya karşı dayanım.

MP:  Çok amaçlı kablo  (UL standardına göre )

MPA:  Mega Pascal.

MULTI-CONDUCTOR:  Çok iletkenli kablo.  Burada birbirinden  kesit alanı, bükülü veya solid gibi özellikleri farklı olan iletkenler kastedilmektedir.  Mesela "4x16 mm2 NYY" çok iletkenli değildir ama "3x25+16 NYY" çok iletkenlidir.

MV:  Medium Voltage ( cable )

N

N:Harmonize kodlama sistemine göre Kloropren Kauçuk'un sembolü

NBR:  Nitril Butadiyen Kauçuk. Yağlara dayanıklı sentetik Kauçuk copolimer.

NC: Nikel tel.(kısaltma)

NCC:  Nikel sıvalı bakır tel.

NCCCS:  Nikel kaplanmış Bakır sıvalı Çelik tel. (kısaltma).

NET LOSS:  Net kayıp ( sinyal kaybı).  Bir devre, transfer hattı, ağ veya aygıt geçişinde sinyal gücündeki artış ve zayıflama arasındaki fark.

NEUTRAL:  Nötr.

NOM.:  Nominal, kısaltma.

NON HYGROSCOPIC:   Nem ve suyu absorbe etmeyen izole malzemesi veya kablo.

NPC:  Nikel kaplanmış Bakır tel (kısaltma).

NPLF:  Enerji taşımasında kullanılamayan yangın alarm kablosu. ( UL )

NPLFP:  Plenum tipi enerji transferinde kullanılmayan yangın alarm kablosu. ( UL )

O

-O:    Harmonize sistemde topraklama damarı olmayan kablo simgesi.

O.D.:  Dış Çap.

OEM:  Açılımı: "Original Equipment Manufacturer". Fason imalatçı demektir. (kısaltma)

OFHC:  Oksijensiz süper iletken  Bakır tel.( kısaltma ).  Elektriksel olarak rafine edilmiş ve oksijen oranı % 0,001 veya daha az olan Bakır tel.

OHM:  Elektriksel direncin ölçü birimi. "Georg Simon Ohm" tarafından bulunmuş ve soyadı ile anılmaktadır. Sembol "Ω".

Oil Resistant (cable):  Yağlara dayanıklı kablo. İzole veya dış kılıf plastiği petrokimyasal malzemelere ve yağa dayanıklı kablo.

OVE:  Açılımı:  "Oesterreichischer Verband fur Elektrotechnik." Batı Almanya Elektrik malzemeleri sertifikasyon ve test kurumu.

OVERHEAD LINE:  Havai  hat.  İzole edilmemiş , havada direkler üzerinde asılı yüksek gerilim hattı.

OVERLOAD:  Bir devre  ve kablo üzerinden dizayn gerilim değerinden daha yüksek gerilim geçmesi.

Ö

-Ö :  Yağlara karşı dayanıklı kablo (VDE0271).

Özdirenç :  Birim kesit alana sahip bir iletkenin birim uzunlukta elektrik akımına karşı gösterdiğinin ölçüsüdür. Özdirenç iletken maddenin özelliğidir ve geometrik boyutlardan bağımsızdır.  Farklı malzemeler özdirenç değerlerine göre , iletken, yarı iletken ve izolatör olarak sınıflandırılır.

P

P:  VDE'ye göre Çelik tellerden oluşan Zırh.

PA:  Polyamid ( kısaltma)

PA 11 :  Polyamid  11 ( kısaltma)

PA 12 :  Polyamid 12 ( kısaltma)

PA 46 :  Polyamid  46 ( kısaltma)

PA 6 :  Polyamid 6 ( kısaltma)

PA 66:  Polyamid 66 ( kısaltma)

PAI:   Polyamid-imid ( kısaltma)

PAIR:    Çift. Birbirine bükülü olan iki adet izoleli damarlar.

PAIRING:    Çiftleme. Kablolarda kullanım şekli iki damarın birbirine bükülerek çifltenmesidir.

PAN CURED:    Vulkanizasyon metodudur.  Kauçuk malzeme ile izole edilmiş olan damarlar tepsi şeklindeki metal kapların içine aktarılır ve fırınlara yerleştirilir. Fırın içinde belirli bir süre kalan izoleli damarlar basınç ve buhar ile vulkanize edilir. 

PATCH CABLE:    İki ucunda fiş ve terminal çakılı olan ve bir ekipmanı ağ'a bağlayan kablo. Esnek olması tercih edilir.

PBT:   Polibuitlen Terefitalat ( kısaltma ).

PC:   Polikarbonat. ( kısaltma)

PE:  Polietilen, (kısaltma).

PEAK VOLTAGE:    En yüksek gerilim.

PEF:  Köpürtülmüş Polietilen. (kısaltma).

PE-III:  Şeffaf Polietilen . (kısaltma).

PE-IIIA:   Yüksek moleküler ağırlıklı Polietilen.

Percent Conductivity:  Bir metalin veya alaşım telin iletkenliği Bakırın iletkenliğine oranla verilebilir.  Bu oran yüzde olarak ifade edilir.

PET:  Polietilen Terefitalat. (kısaltma)

PETG:  Polietilen Terefitalat Glükol.(kısaltma)

PFPE:  Fiziksel olarak köpürtülmüş Polietilen kısaltması .

Pimf:   Açılımı : "Pair(s) in metal foil". Herbir çiftin bireysel olarak folyo ile ekranlamış olmasıdır.

Plasticizer:  Plastifiyan.  Plastiği yumuşatmak esnek sağlamak amacıyla Plastiğe eklenirler. Genellikle fitalat esterleridir. Plastiğin ekstrüzyon prosesi sırasında işleme kolaylığını sağlamak içinde kullanılır.

PLENUM CABLE :   Binalardaki havalandırma bacaları veya benzer hava akımına açık kısımlara "Plenum" denir. Bu kısımlarda herhangi bir koruyucu kanal veya boru olmadan döşenmesine izin verilen kablolar "Plenum Cable" yani Plenum kablosu olarak isimlendirilir. Plenum kabloların nitelikleri UL tarafından standard olarak belirlenmiştir.

POLYALKALENE:  Polialken , Poliolefin grubunun diğer bir adıdır. Polialkenler alken monomerinden elde edilmiş polimerlerdir. Polialken polimerler  olarak Polietilen ve Polipropilen sayılabilir.

POLYAMIDE:    Bir çeşit polimerik Amid.  Halk dilinde "NAYLON".

POLYESTER:  Tekrar eden ester unitelerinden oluşan polimerlere "Polyester" veya "Poliester" denir. Çekme kopma dayanımını yüksek ve nem absorbe etmeyen termoplastik malzemelerin yapımında kullanılır. Polyesterden yapılan folyolar kablo özüne spiral olarak sarılarak nem bariyeri olarak kullanılır.

POLYETHYLENE:   Polietilen, kablo imalatında en çok kullanılan ikinci plastiktir. "Polialken" ( Poliolefin ) grubunun üyesidir. Polimerize edilmiş etilen kompoundlarıdır.  Polietilen ailesinin farklı moleküler ağırlığa sahip üyeleri vardır.  Bu ailenin bütün üyeleri mükemmel dielektrik değerlerine ve yalıtkan idrencine sahiptirler. Polietilen yaygın olarak , telefon kablolarının , veri iletişim kablolarının ve koaksiyel kabloların damar izolesinde kullanılır.  Yüksek izolasyon direnci olduğu için orta ve yüksek gerilim kablolarının damar izolasyonunda vazgeçilmezdir.  Polietilen kılıflı kablolar dış ortam kablosu olarak kullanılabilirler ve direkt olrak yeraltına gömülebilirler. "PE", "POL", veya "POLY" olarak kısaltması yapılır.

POLYMER:  Polimer, defalarca tekrar eden alt unitelerden oluşan büyük moleküllere sahiptir.  Çok farklı fiziksel parametrelere sahip çeşitli sentetik veya doğal polimerler günlük hayatımızda hemen her safhada karşımıza çıkarlar.

POLYOLEFIN:  Polyalken.

POLYPROPYLENE:  Polipropilen , Kablo imalatında çok yaygın kullanılan ikinci "Polialken" gurubu üyesidir.  İzolasyon malzemesi olarak kullanıldığında elektriksel ve fiziksel özellikleri PE benzeridir. Polipropilen emtia değeri taşıyan PE'den sonra ikinci plastiktir.   Daha yüksek çekme kopma direnci ve ısı dayanımı sebebi ile PE'e tercih edilir. Kısaltması "PP".

POLYURETHANE:   Poliüretan,  elektriksel özellikleri mükemmel olan termoset kauçuk plastiktir. Bir çok farklı tipte damar izole ve kılıf olarak kullanılmaktadır. Özellikle otomotiv endüstrisi  ve beyaz eşyalarda çok kullanılır.  Oksijen, ozon , güneş ışığı ve genel have koşullarına uyumludur. Kısaltması "PU"

Polyvinylchloride:  Polivinilklorür , PVC, Kablo üretiminde en çok kullanılan plastiktir. En basit tek damar kablodan , otomotiv, endüstriyel , otomasyon , beyaz eşya, diğer bir deyişle her cins kablonun yapımında, damar izole, dolgu veya dış kılıf olarak kullanılır.   PVC'nin en iyi özelliği katkı maddelerinin yardımı ile çok çeşitli ihtiyaçlar için çok çeşitli özellikte PVC üretilebilmesidir.  En önemli dezavantajı yangığı zaman halojen gazı yaymasıdır.  Bu sebeble bir çok ülkede kamu binalarında kullanılması yasaklanmıştır.

PRIMARY INSULATION:  Akım taşıyan çıplak iletken tel üzerine yapılan ilk kaplamaya verilen isimdir.  Başlıca görevi elektrik akımını izole etmektir.

PRIMARY VOLTAGE:  Ana Voltaj.

Profibus:  Proses alan. BUS.

PROP.:  "Propagation" kısaltması. Yayılma.

Q

Q:  Harmonize kablo kodlamasında Poliüretan kılıf sembolü.

QUAD:  Kablo imalatından dörtlü gruplanmış damarlar anlamında kullanılır.

R

-R:  Harmonize kablo kodlamasında "Class II" yarı esnek bükülü Bakır iletken sembolüdür. Örnek : "H07V-R"

re:   VDE standardına göre , Dairesel kesitli solid tel  sembolü.

Redraw:  Tekrar haddeleme veya inceltme.  Bir önceki adımda haddeden geçirilerek inceltilmiş olan telin arzu edilen ölçülere indirlmesi için tekrar inceltilmesi işlemi.

REEL:  Karton , plastik veya metalden mamül makara.

REPEATER:  Sinyal tekrarlayıcı.  Devre üzerinden kedisine gelen sinyalleri tekrar ederek devreyi devam ettiren, bu sırada genellikle sinyali kuvvetlendiren, cihaz.  Uzun mesafede sinyal iletişimini kuvvetlendirmek ve sinyalin ulaştığı alanı büyütmek amacı ile kullanılır.

RESISTANCE:   İletken direnci.  İletkenler üzerlerinden geçen elektriğe direnç gösterirler ve akımın bir kısmı sıcaklığa dönüşür. Farklı iletkenlerin dirençleri farklıdır.  Sembolü "R" birimi "ohm" . Kablolar dizayn edilirken iletken kesitleri iletken dirençleri gözönüne alınır.

RESPOOL:  Tekrar sarma veya aktarma.  Yarı mamul veya mamul kabloların bir makaradan diğerine aktarılması işlemi. Genellikle  imalat makarasından sevkiyat makarasına yapılan işlem.

RF:    Radyo Frekans.

RFI:  Radyo Frekans sinyallerinin karışması.

RG:    Koaksiyel kabloların sınıflandırılımasında kullanılır. Açılımı "Radio Grade" yani "Radyo Sınıfı" anlamındadır.

RG/U:  Açılımı: "Radio Grade/Utility".  Radyo sınıfı hizmet/servis amaçlı kabloların kategorisidir. Uydu anten sistemlerinde kullanılan koaksiyel kabloların tamamı bu sınıfa dahildir.

RIBBON CABLE:  Yassı bant kablo.  Birbirine paralel dizilmiş ve tek izole altında toplanmış iletkenlerden oluşan kominikasyon kablosudur.  Tüm iletkenler aynı renkte kaplanmış olabileceği gibi herbir iletken farklı renkli kaplanmışda olabilir. İletken teller sabit sistemler için solid, hareketli sistemler için esnek tasarlanmıştır.

RIGID COAXIAL CABLE:  Rijit Koaksiyel kablo.  İkinci ekseni , yani ekranı, rijit malzemeden yapılmış koaksiyel kablo. Burada genellikle "örgü" yerine bakır tüp ekran kullanılır.

RIP CORD:  Yırtma ipi.

rm:    VDE standardına göre , dairesel kesitli bükülü iletken tel. Kablo kodlamasında anma kesiti alanının hemen yanında yerleştirilir ve o kesitteki telin şeklini ifade eder. Örnek : "4" damar sayısı olmak üzere ; 4x1,5rm.

RoHS:  Açılımı: "Restriction of Hazardous Substances".  Avrupa birliğinin elektrik ve elektronik amaçla kullanılan malzemelerde insan sağılığına zararlı maddelerin kullanımını kısıtlayan direktifidir. Kablolar ve kablo yapımında kullanılan metaryallerde bu kısıtlamalara tabiidir. 1 Temmuz 2006 sonrasında üretilen tüm kablolar RoHS testini geçmek ve RoHS kriterlerine uygunluk belgesini yetkililerin talebinde ibra edilmesi zorunludur. Yasaklı olan maddeler şunlardır : Kurşun ( Pb) , Civa (Hg), Kadmium (Cd), Hegzavalent Krom (CrVI), Polibominat Bifeniller(PBB) ve eterleri ( PBDE).

ROPE LAY STRAND: Spesifik bir gruplama şeklidir. Önce iletken teller 19'lu konsentirik bükülür.  19'lu bükülü olan 7 adet grup tekrar bükülür.  Sonuçta 133 adet telden oluşan "halat" tip" bükülü iletken oluşur.

S

S:  Harmonize kablo kodlamasında Silikon kauçuk sembolü.

-S:  Çelik tel Örgü sembolü.

S/F/S:   Üç katlı ekstrüzyon tekniği. Zar + köpük poliolefin+zar sıralamasındadır.  Aynı andan aynı kafaya bağlı 3 adet ekstrüder ile üretilir. Amaç, iletken tel'e iyi yapışmayan poliolefin plastiğin iletken'e yapışmasını sağlamaktır.  Böylece kablo damarının kapasite ve impedans değeri yükseltilir. Zar inceliğindeki en üst katmanın görevi köpürtülmüş malzemeyi dış etkenlerden korumak ve köpürmeyi sınırlı tutmaktır.  Veri iletişim kablolarının çiftlenmiş damarlarının izolesinde ve koaksiyel kabloların dielectric ekstrüzyonunda sıklıkla başvurulan yöntemdir.

SATV:  Uydu Anten sistemi.

SC:  Gümüş kaplı Bakır tel.

SCCA:  Gümüş kaplanmış Bakır sıvalı Aluminyum tel.

SCCS:  Gümüş kaplanmış Bakır sıvalı Çelik tel.

SCPE:  Yarı iletken Polietilen sembolü.

se:    Sektör bükülü iletken.

SECTOR STRAND:  Sektör büküm ; iletken telin daieresel kesite yerine üçgen kesit oluşturacak şekilde bükülmesidir. Sektör büküm yapılarak büküm sırasında oluşan boşlukları minimize edilmiş olur.  Üçgen kesitli iletkenler aynı şekilde izole edilip gruplandıklarında , hem boşluklar oluşmaz hemde gruplanmış damarların nominal çapı düşer. Böylelikle daha düşük dış çap elde edilir.

SELF-SUPPORTING AERIAL CABLE:  Ayrıca harici bir askı veya gergiye ihtiyaç duymadan iki direk arasında asılı durabilen kablo.  Bu tip kablolar genellikle askı teli kılıf içinde kalacak şekilde üretilmişlerdir. "Askı Telli Kablo" olarakta bilinirler.

SEMI-CONDUCTOR:  Yarı iletken.

Semi-Conducting Tape:  Yarı iletken bant.

SEMI-RIGID:  Yarı Rijit.

SEMKO:  İsveç sertifikasyon, test ve standard kurumu.

SHEATH:  Kılıf. Plastik malzemeden yapılan kaplama. Genellikle dış kılıf olarak kullanılsada bazı kablo tiplerinde iç kılıf uygulamasıda vardır.

SHF:  Çok,süper, yüksek frekans (kısaltma)

SIGNAL CABLE:  A cable designed to carry current of usually less than one ampere per conductor to operate signal circuit devices.

SILICONE:  Silikon, çok iyi ısı dayanımına sahip termoset elastomer.

SKIN EFFECT:  Elektrik akımının frekansın yükselmesi halinde iletken yüzeyinden akma teamülüdür.

sm:    Sektör şeklinde üçgen kesit oluşturacak şeklide bükülü iletken tel.

SPARK TEST:    İzolasyon hatalarını tespit için uygulanan bir test.  Bu test , potansiyel yüksek gerilim yüklü iletkenlerin arasından geçirilen kablo damarlarının , iletken tel yüzeye çok yakın , tamamen çıplak veya izolenin dışında kalmışsa devreyi tamamlaması prensibine dayanır.  Devre tamamlanırsa sistem alarm verir.

SPOOL:   Makara.

STP:    Ekranlı/Siperli Bükülü Çift.  Veri iletişim kablolarından damar çiftlerinin konfigurasyon şeklini kodlamada kullanılır.

STRANDED CONDUCTOR:  Bükülü iletken.  Tekil iletken tellerin aynı eksen üzerinde tek veya çok katlı olarak bükülmeleri ile oluşmuş çoklu iletken.

SUBMARINE CABLE:  Sualtında döşenen enerji veya kominikasyon kablosu.

SUPER HIGH FREQUENCY:  Süper Yüksek frekansrequency between 3-30 GHZ. ITU (International Telecommunication Union) band number 10. Abbreviated SHF. Used in microwave devices, wireless LAN, DSRC, most modern radars, communications satellites, cable and satellite television broadcasting, satellite radio

SWA:  Çelik Telden mamul Zırhlama. Açılımı :"Steel Wire Armour".

SYN. RUB.:  Kısaltma ; Sentetik Kauçuk.

SYNTH:  Kısaltma ; Sentetik.

T

-T:    Harmonize kodlamada tekstil örgü sembolü

Take-Up:   Toplayıcı.  Kablo imalatında kullanılan ekstrüyon , büküm , inceltme gibi hatların sonundaki bitmiş ürünü makara veya benzeri bir düzeneğe toplayan ünite.

TC:  Kalay kaplı Bakır tel.

TCCS:  Kalay kaplı Bakır sıvalı Çelik tel.

TENSILE STRENGTH:  Çekme dayanımı.  Metal veya plastik bir kablo elemanının koptuğu çekme gerilimine denir.

THERMAL RATING:  Bir kablonun yapısal deformasyona uğramadan fonsiyonlarını devam ettirdiği maksimum ve minimum ısı derecesi.

THERMAL RESISTANCE:  Bir kablonun ısıya dayanımı veya ısı direnci.

THERMAL SHOCK:  Bir kablonun sıcaklıktaki ani ve geniş perspektifli  değişmelere gösterdiği tepkilerin ölçüldüğü test.  Bu test sonuçları özellikle orta ve yüksek gerilim kabloları için çok önemlidir. Kısa devre akımında oluşacak ani sıcaklık yükselmesinde kablonun deformasyona uğramadan fonsiyonlarını devam ettirmesi istenir.

THERMOPLASTIC:   Termoplastik , Isı ile yumuşayıp şekil verilebilecek duruma gelen , soğutulduğunda ise tekrar sertleşen ve mevcut şeklini koruyan plastiklerin genel adıdır. Bu tip plastikler ısı ile yumuşadıkları durumda kalıplanabilir.  Bu proses tekrar edilebilir. Kablolarda kullanılan birçok izolasyon malzemesi Termoplastiktir. Örnek : PVC, PE, PP, TPU.

THERMOSET:  Termoset, ilk kes ısıtıldığında sertleşen ve şeklini koruyan plastiklerdir. Bu tip plastikler ısıtılmadan önce soğuk kalıplanıp veya ekstrüzyondan geçirilirdikten sonra ısıtılır.  soğuduktan sonra tekrar ısıtılıp şekil verilemez. Kalıplandıktan sonra yapılan ısıtma işlemine kürleme veya vulkanizasyon denir. Kauçuk ve kauçuk bazlı sentetik plastikler termoset malzemelerdir.

TIA:    Telekominikasyon Sanayicileri Birliği.

TINNED COPPER:  Kalaylı Bakır tel. Türkçe kataloglarda "CuSn" olarak kısaltılır.

T.O.T.M:    Trioctil Trimellitat, ısı dayanımı yüksek bir plastifiyan.

TPE:  Termoplastik elastomer kauçuk.

TP:  Bükülü çift kısaltması.

TPU:   Termoplastik Poliüretan plastik. İzole ve dış kılıf olarak kullanılır. Yüksek sütünme dayanımı vardır ve çeşitli yağalara karşı dayanıklıdır.

TWINAXIAL:  İki tane merkez iletkeni olan koaksiyel kablo.

TWISTED PAIR:  İki adet izoleli kablo damarının aynı eksen üzerinde birbiri üzerine bükülerek oluşan iletken çifti.

U

-U:  Harmonize kablo kodlamasında , solid monotel iletkeni sembolizee eder.

UHF:  Açılımı : "ultra High Frequency". Anlamı, Ultra yüksek frekans.

UL:    Açılımı: "Underwriters Laboratories".  Amerika Birleşik Devletleri merkezli test ve sertifikasyon kurumu.

UL APPROVED:  UL tarafından test edilmiş ve onaylanmış kablo.

UTP:  Ekranlanmamış bükülü çift ( izoleli damar).

V

V:    VDE standardına göre paslanmaz Çelik telden örgü.

V:Harmonize kablo kodlamasında PVC izole veya kılıf sembolü.

V2:   Harmonize kablo kodlamasında maksimum çalışma sıcaklığı +90 celcius olan PVC izole veya kılıf sembolü.

V3:    Soğuğa karşı dayanıklı PVC izole veya kılıf.

V5:    Yağlara vew petrokimyasallara karşı dayanımı yükseltilmiş PVC izole veya kılıf.

VDE:   Açılımı: "Verband Deutscher Elektroingenieure".  Alman Elektrik mühendisleri odası. Standard, test ve sertifikasyon kurumudur.

VELOCITY OF PROPAGATION:  Elektrik akımı veya sinyalin yayılma hızı.

VERY HIGH FREQUENCY:   Çok Yüksek Frekans. 30–300 MHz arasındaki frekans bandı.  "VHF" olarak kısaltılır.

VERY LOW FREQUENCY:   Çok alçak Frekans.  3–30 kHz. arasındaki frekans bandı.  "VLF" olarak kısaltılır.

VOLTAGE RATING: Bir kablonun sürekli olarak servis süresi boyunca taşıyabileceği en yüksek voltaj değeridir. Bu değer geçerli standardlar tarafından her bir kablo tipi için belirlenmiştir.  Kılıf markalamasında ve etiketlerin üzerinde yazılı olmak zorundadır.

VW-1:  UL tarafından kablolara uygulanan dikey yanma testi.

W

W: UL standardlarına göre nem ve rutubete dayanıklı Kablo.

-W:   VDE 0271 numaralı standarda göre ısı ve korozyona dayanıklı kablo.

WALL THICKNESS:  İzole kalınlığı veya kaplama kalınlığı.  Bir iletken veya kablo özü üzerine yapılan kaplamanın kalınlığıdır. "Et kalınlığı" tabiride kullanılır.

X

X:     Topraklama teli olmayan çok damarlı kablo.  Örnek :  "H05VV-F 3 x 2,5".

X:  Reaktans sembolü.

XL :   Açılımı : "Cross Linked". Çapraz bağlı izolasyon malzemesi.

XLPA:  Açılımı: "Cross Linked PolyAlkene" : Çapraz bağlı Polialken grubu üyesi termoplastik.

XLPE:    Cross Linked Polyethylene

XL POLYOLEFIN:   Çapraz bağlı Poliolefin grubu üyesi termoplastik.

Y

Y:    VDE 0271 standardına göre PVC izole veya kılıf.

YK:  Soğuk ortama dayanıklı PVC izole veya kılıflı kablo.

YOE:   ;VDE standardına göre yağa dayanıklı kablo.

YW:   VDE standardına göre yüksek ısıya dayanıklı kablo.

Z

Z:  İmpedans sembolü.

Z:    Harmonize kablo kodlamasında  maksimum çalışma sıcaklığı 90oC olan Halojensiz kablo.

Z1:    Harmonize kablo kodlamasında  maksimum çalışma sıcaklığı 70oC olan Halojensiz kablo.

Zırh ( Zırhlama):   Mekanik etkilere karşı koruma sağlamak amacı ile iletken damar veya kablo özü üzerine uygulana metalden mamul sargı veya örgü.   Genellikle dış kılıf altında kalacak şekilde kablo özü üzerine uygulanır.  Çelik tel veya galvenizli bantların kullanımı yaygındır.  Zırhlamanın kapama oranı ve kalınlığı standardlar tarafından tanımlanmıştır.