Single Twist Büküm

Handbook  of  Cable & Wire  Producer


Single Twist Büküm

SingleTwist makinası, büküm kolunun her bir turunda bir büküm oluşturur.  Toplayıcı makara ileri geri hareket ederek aynı zamanda travers işlemide görür.  SingleTwist bükümlerde çekici yoktur.  Toplayıcı çekme işleminide yapar.  Toplayıcı makara ve büküm kolu aynı eksen üzerinde yerleştirilmiştir ve ikiside aynı yönde döner.  Büküm hatvesi büküm kolunun dönüş hızı ve toplayıcı makaranın dönüş hızı arasındaki fark ile ayarlanır.  Kablo üretiminde kullanılan büküm makinaları arasında SingleTwist en hızlı ikinci makinadır.  SingleTwist büküm farklı aplikasyonlarda kullanılabilir.  Birden çok katmanlı büküm yapılabilmesi önemli avantajıdır.  Çıplak iletken ve izoleli damarlar göreceli olarak yüksek hızda bükülebilir. SingleTwist kullanarak çiftleme yapmak mümkün olsada DoubleTwist büküm makinasına oranla büküm hızı yarı yarıya düşecektir.  SingleTwist bükümün çalışma şekli şöyledir.   Bükülecek uçlar büküm plakasından (üzerinde divizör bulunur) geçerek bükme koluna girer.  Bükme koluyla birlikte bir tam tur atıldıktan sonra büküm kolunu terk eder ve toplayıcı makaraya yönlenir. Makinada iki büküm kolu vardır. İkincisinin görevi sadece ağırlık dengesini sağlamaktır.  Balans ayarı yapılarak sadece tek kol ilede çalışabilir.   SingleTwist makinada büküm bükme kolunun girişinde meydana gelir. Dakika başına gerçekleşen büküm bükme kolunun bir dakikada yaptığı dönüş miktarına eşittir.  Günümüzde üretilen SingleTwist makinalar 800-1000 devir dakika hızlarına ulaşabilir. Farklı üreticiler farklı isimler kullansa da SingleTwist makinalar genelde toplayıcı makara flanş çapının milimetre olarak değeri ile anılır, örneğin ST800 veya ST1000.

Singletwist büküm makinası çalışma esnasında elektronik ölçümleme sistemlerine ihtiyaç duyar.  Büküm kolunun ve toplayıcı makaranın bir dakikadaki devir sayısı simultane ve hassas olarak ölçülmelidir. Boşaltıcı makaranın her bir turdaki çekme uzunluğu makara doldukça uzayacaktır.  Büküm hatvesinin hassas ve stabil olarak ayarlanabilmesi için boşaltıcının çekme hızlı anlık olarak ölçülmeli ve aynı şekilde büküm kolunun dönme hızı simultane olarak ayarlanmalıdır.

Singletwist büküm makinasında boşaltıcılar makinanın dışında konumlanmıştır. Bu sayede aynı anda bükülecek tel veya damar sayısında limit yoktur.  Çıplak tellerin bükümünde kompakt ve güvenilir bir çözümdür fakat geniş çaplı tel bükümleri için en iyi çözüm olmaktan uzaktır. Gruplama yaparken DoubleTwist büküme oranla çok daha iyi olsada Rijit ve Planet büküm kadar iyi gruplama yapamaz.  Toplayıcı makaranın toplam ağırlığı sınırlıdır.  Dolayısı ile  makara flanş çapı 1600mm ve daha büyük olduğunda verimli bir üretimden söz edemeyiz. Flanş çapı büyürken üretim hızı çok düşecektir.   SingleTwist büküm makinasının bir diğer sorunuda tireşimdir.   Makinanın balans ayarı mümkünse üretim aşamasında ve kurulumdan sonra olmak üzere iki kez yapılmalıdır.

En iyi olduğu aplikasyon : SingleTwist büküm hem büküm kalitesi hemde üretim verimliliği açısından telefon, veri iletişim (Category5, Category6, vb.) ve sinyalizasyon kablolarının gruplamasında en iyi çözümdür.

Ürün çeşitliliği: SingleTwist bükümde büküm veya gruplama yapılabilecek olan ürünler çok çeşitlidir.  Öncelikle büküm çapı makinanın limitleri dahilinde olduğu sürece bükülecek damar veya tel sayısında limit yoktur.  SingleTwist büküm çok katlı büküme uygundur, bu özelliği ile 7 ve üzeri damarlı kabloların gruplamasında kullanılabilir.  SingleTwist büküm  folyo ve bant gibi ürünlerin büküm esnasında eklenmesine olanak sağlar. Bu özellik hem üretim verimliliğini hem de ürün çeşitliliğini çoğaltan bir faktördür.  Diğer yandan , toplam toplayıcı makara ağırlığı limitlidir, farklı makaralar kullanılabilirse de makara genişliği ( barel boyu ) sabittir. Bükülen malzemenin  fiziksel özellikleri değiştiğinde büküm kolunda değişiklik veya ayar yapmak gerekir.  Büküm koluna periyodik aralıklarla balans ayarı yapılmalıdır.